fbpx
+370 618 73043 

Užsakius už 50 eurų, siunta pristatoma nemokamai!

 KAIP PIRKTIMano Paskyra

Išskirti iš paprastojo saldymedžio (Glycyrrhiza glabra) flavonoidai (flavonai, flavanoliai, izoflavonai, chalkonai ir dihidrochalkonai) pasižymi stipriomis priešvėžinėmis, antioksidacinėmis, antimutageninėmis, priešopinėmis, hepatoprotekcinėmis ir anti-ŽIV savybėmis. Likochalkonas – A, išskirtas iš paprastojo saldymedžio, indukuodamas apoptozę ir slopindamas vėžio ląstelių dalijimąsi, slopina įvairių piktybinių navikų, ypač androgenams atsparaus priešinės liaukos vėžio augimą ir vystymąsi. Likoagrochalkonas pasižymi stipriomis priešvėžinėmis savybėmis krūties, plaučių, skrandžio, gaubtinės žarnos, kepenų, inkstų vėžio ir leukemijos atžvilgiu. Išskirtas iš paprastojo saldymedžio glicirizinas slopina plaučių vėžio ir fibrosarkomos augimą ir plitimą. Glicirizino rūgštis apsaugo nuo aflatoksinų (galingo grybelinės kilmės kepenų kancerogenų). Paprastasis saldymedis stimuliuoja organizmo imuninės sistemos atsaką ir apsaugo nuo gaubtinės žarnos vėžio ir krūties vėžio.
Šaltinis: Assessment of anticancer properties of few medicin5al plants Shreya dave, HA Modi and NK Jain.Journal of Pharmacology and Phytochemistry 2016; 5(4): 46-52

Galimi paprastojo saldymedžio priešvėžinio poveikio mechanizmai

Saldymedis ir jo veikliosios medžiagos gali būti kancerogenų poveikį blokuojančiomis medžiagomis, kurios in vivo ir in vitro apsaugo nuo kancerogenų inicijuotų DNR pažaidų. Sencar veislės pelėms skiriant 0,05% glicirizino kaip vienintelį gėrimo šaltinį, [3 H] BaP ir [3H] DMBA prisijungimas prie epidermio DNR slopinamas atitinkamai 36% ir 41%. Taip pat nustatyta, kad vietiškai skiriant α -gliciretinės rūgšties ir β-gliciretinės rūgšties, [3H] BaP prisijungimą prie epidermio DNR in vivo slopino atitinkamai 41% ir 59%, o [3H] DMBA prisijungimą prie epidermio DNR in vivo slopino atitinkamai 30% ir 48%. Neseniai buvo nustatyta, kad dibenzoilmetanas, kuris yra struktūriškai panašus į kurkuminą, veiksmingai slopina BaP indukuotus DNR adduktus MCF-10 ląstelėse. Saldymedžio polifenoliai taip pat yra puikūs antioksidantai, skaidantys laisvuosius radikalus ir apsaugantys nuo oksidacinių pažaidų. Saldymedžio veikliosios medžiagos (α- ir β-gliciretinės rūgštys) taip pat slopina karcinogenezės procesą postiniciacijos stadijoje. Gliciretinė rūgštis yra ir ciklooksigenazės inhibitorius. Saldymedžio terpenoidai pasižymi estrogeniniu ir antiestrogeniniu poveikiu.
Šaltinis: Licorice and cancer. Zhi Y Wang ir Daniel W. Nixon. Nutrition and Cancer, 39:1, 1-11, DOI: 10.1207/S15327914nc391_1

 

Saldymedis ir antinksčiai
Saldymedis gali būti veiksminga papildoma priemonė gydant įvairias būkles, susijusias su lengvu antinksčių nepakankamumu, nepakankamu aldosterono išskyrimu ar hiperkalemija, kurią sukelia 11-b-HSD fermentai, tiesioginis poveikis mineralkortikoidų receptoriams ir aldosterono gamybos sumažėjimas bei elektrolitų balanso sutrikimai. Nustatyta, kad saldymedis padeda koreguoti hiperkalemiją, išsivysčiusią dėl gydymo spironolaktonu. Sergantys ortostatine hipotenzija (ortostatinė hipotenzija – tai sistolinio arterinio kraujo spaudimo (sAKS) sumažėjimas mažiausiai 20 mm Hg arba diastolinio arterinio kraujo spaudimo (dAKS) sumažėjimas bent 10 mm Hg stovint 3 minutes. Besimptomės šios patologijos formos daugeliu atvejų lieka nediagnozuotos. Ortostatinės hipotenzijos vertėtų nepražiūrėti ir tiems pacientams, kurių kraujospūdis padidėjęs, nes ji siejama su didesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika bei mirtingumu) pacientai gali reaguoti į gydymą saldymedžiu, kadangi pastarasis padeda padidint kraujo tūrį, kalio kiekį ir sumažina baroreceptorių aktyvinimą.
Šaltinis: Treating Adrenal Insufficiency and Hypotension with Glycyrchiza. tansbury, Jill; Saunders, Paul; Winston, David; Zampieron, Eugene R. Journal of Restorative Medicine, Volume 1, Number 1,1 September 2012, pp. 102-106(5)